Учениците от клас с книга, популяризираща богатото ни културно наследство

Учениците от VIII“б” клас в Езиковата гимназия „Ромен Ролан“ събраха в книга свои проекти, разработвани през годината. Луксозното издание, озаглавено We ❤️ Bulgaria, представлява своеобразна компилация на богатото ни културно – историческо наследство. В 5 раздела по интересен и увлекателен начин са описани красотите на родната природа, български личности, прославили родината ни, вековни традиции, фестивали – посветени на храната, както и популярни рецепти от националната кухня. Четивото, отпечатано на английски език, беше представено пред публика в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Талантливите осмокласници демонстрираха и артистични умения на сцената, като на езика на Шекспир пресъздадоха обичаи от фолклора и други акценти от книгата.

Кристина Стойкова и Василена Вълчева споделиха, че подготовката за събитието им е отнела само 2 седмици, но върху  тематичните проекти са работили усърдно през цялата учебна година.  

Заслугата за книгата е на преподавателката по английски език Таня Стаматова. Тя насърчава своите възпитаници в нелеката първа година от обучението им, преминала предимно в дистанционна среда. Младежите приемат ентусиазирано нейното предизвикателство и така се появява книгата, първа по рода си в 55-годишната история на училището.

В кулминацията на тържеството младите творци бяха поздравени от директорката на „Ромен Ролан“ Теодора Николова. Тя им връчи грамота от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, също възпитаник на елитната гимназия. Учениците бяха отличени за друга тяхна инициатива „Да изпратиш и получиш хартиена картичка по пощата в плик с марка“, насочена към връстници в неравностойно положение.